2013. január 23., szerda

TIOP – 3.2.3-12/1 "A kistérségekben a közösségi szolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése" kiemelt projekt felhívása a TKKI számára

TIOP – 3.2.3-12/1 "A kistérségekben a közösségi szolgáltatások
infrastruktúrájának fejlesztése" kiemelt projekt felhívása a TKKI számára

A kiírás szerint a kiemelt projekt célja ún. Közösségi Központok létrehozása legalább 16 olyan kistérségben, amelyekben jelenleg nem érhető el "hasonló" típusú szolgáltatás. 



A projekt összköltségvetése 8.900.000.000 Ft, melynek 95 %-a infrastrukturális beruházásokra fordítandó. 

A projektet a TKKI önállóan valósítja meg, viszont az Országos Roma Önkormányzat kötelező együttműködő partnerként vesz részt benne. 

A kiírás alapján a létrejövő terek kialakításán kívül a lakosság tájékoztatása és a később a központokban dolgozó munkatársak felkészítése lesz a TKKI feladata.

A közösségi központok a jelenlegi tervek szerint nagyobb épületek (kb. 300 nm) lesznek, melyek helyt adnak szociális alapellátásoknak, okmányirodának, pedagógiai szakszolgálatnak, gyámhivatalnak sőt, akár családi napköznek is. Tehát komplex szolgáltató központokra kell gondolnunk, amelyek egyesítik a szociális-, a hatósági- és a közösségi szolgáltatásokat, valamint indokolt esetben az épülettől elkülönült helyszíneken az alapvető higiénés szükségletek kielégítését is biztosítják majd. A létrejövő központokban egy sor olyan szolgáltatás központi tervezés szerinti megvalósítása fog zajlani, amelyek megléte mellett nem lehet majd pályázni a kistérségen belül hasonló programok biztosítására, hiszen ezek már adottak lesznek. Ezek a következőek:


  • egyéni fejlesztés, kompetenciafejlesztés,
  • mentálhigiénés, pszicho-szociális támogatás,
  • nem formális, informális tanulás,
  • képzés, oktatás,
  • közösségfejlesztés, közösségi programok,
  • érdekképviselet,
  • egészségügyi alapvizsgálatok, szűrés, helyben történő elérése,
  • lakásfunkciók egy részének időleges kiváltása (higiéniai funkciók), a központtal nem egy épületegységet alkotó megoldásokkal,
  • gyakorlati képzés, műhelymunka,
  • munkaerő-piaci (re)integrációt elősegítő szolgáltatások nyújtása,
  • önfoglalkoztatóvá válás támogatása
A kiírás szerint érintett régiónként 3-3 központ kialakítása kötelező, további 2 helyszínt pedig szabadon választhat ki a HH kistérségek közül a pályázó. A megvalósítás helyszínét adó település kiválasztása -megfelelő indoklás mellett- már a pályázó kompetenciája. Az érintett ingatlanok vagy önkormányzati vagy a Magyar Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lehetnek. 


A kiírás nem írja elő a kiemelt program számára a más uniós programokkal való szinergiát, de előírja, hogy olyan helyszíneket kell választania a pályázónak, ahol bizonyíthatóan nem érhetőek el a fenti szolgáltatások. Viszont a helyben meglévő és működő szolgáltatásokkal való összehangolódás és együttműködés kötelező, főleg azért, mert lehetőség szerint a helyi szolgáltatásoknak be kellene "települniük" a központokba. 

Természetesen előfordulhat, hogy GYEP projektet vivő kistérségek is kiválasztásra kerülnek, amely érdekes helyzeteket teremthet. Az útmutató úgy fogalmaz, hogy olyan települések nem jöhetnek szóba a központok helyszíneként ahol komplex szolgáltatások pl.  "gyerekházak" működnek. 

A projektterv beadási határideje 2013. január 27, ehhez képest legalább fél év telik el, mire a TKKI elindul a kistérségek felé...




1 megjegyzés:

  1. Köszi. Ez nagyon izgalmas, majd nyár tájékán figyeljük, hogy hol nőnek ki a földből az óriási centrumok :-)

    VálaszTörlés