2013. szeptember 18., szerda

Magyarországi Falumegújítási Díj 2013

A Belügyminiszter és a Vidékfejlesztési Miniszter közösen meghirdeti a Magyarországi Falumegújítási Díj 2013. pályázatot „Jobban élni” mottóval.

Benyújtási határidő: 2013. október 18. 

A pályázat célja
A pályázatot meghirdetők célja, hogy felkutassák, díjazzák és ezzel „reflektorfénybe állítsák“, azokat a települési közösségeket, amelyek kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat. A kiírók a példák bemutatásával, az információk cseréjével javítani kívánják a falumegújítást végző községek eredményeit, a jó példákkal el kívánják érni, hogy a falumegújítás mozgalommá szerveződjön.

Pályázók köre
Pályázatot egy község önkormányzata, vagy községek együttműködő társulása (max. 20.000 lakossal) nyújthat be. Amennyiben az adott település önkormányzata nem kíván pályázni, a pályázatot civil szervezetek is benyújthatják. A Magyarországi Falumegújítási Díj Pályázat előző kiírásainak győztesei önálló településként nem nyújthatnak be pályázatot.

Díjazás
A bírálat első szakaszában a regionális zsűrik javaslata, illetve a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségének döntése alapján a 10 legkiválóbb pályaművel pályázó településének díjként, falufejlesztési témájú rendezvény lebonyolításának költségeit ítélhetik meg.
A bírálat második szakaszába bekerülő pályázatok az alábbi díjazásban részesülhetnek:
1. A nyertes pályázó „A Magyarországi Falumegújítási Díj I. helyezése a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért – 2013.” elnevezésű elismerésben részesül, továbbá nevezésre kerül az „Európai Falumegújítási Díj – 2014.” pályázatra, a meghirdetők fedezik a nevezési díjat. A győztes jogot szerez, hogy helyszíne lehessen a 2016. évi díjátadó ünnepségnek és falumegújítási konferenciának. Az I. helyezés nem megosztható.
2. Több pályázat is elnyerheti a második helyezést, amely során a pályázók a „Magyarországi Falumegújítási Díj a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért – 2013.” elnevezésű elismerésben részesülnek.
3. A következő kategóriában díjat kapnak „A falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményért – 2013.”.
4. Minden pályázatot benyújtó elismerésben részesül.
Az országos díjak nem jelentenek közvetlen pénzbeli juttatást, hanem emléktárgyak, oklevelek kerülnek átadásra. (A nyertesek listáját – az értékelést követően – a két minisztérium, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, az RFÜ-k és a MUT honlapján lehet megtekinteni, illetve megjelenik az Önkormányzati Hírlevélben.)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése